CATALÀ    |   CASTELLANO
roig
blau
verd
groc
negre

“QUAN VIATJO SEMPRE DUC AL MALETÍ UNA GARROFA DE MONT-ROIG.”

“El color roig és el color de l’ermita de la Roca, i el que dóna nom al poble.”

“A PARÍS VIVIA EN UNA DESORIENTACIÓ ABSOLUTA. A MONT-ROIG EM VA TORNAR LA PINTURA.”

“El blau és el cel de Mont-roig.”

MONT-ROIG M’HA DONAT LA FORÇA D’UN ARBRE.”


“El verd és el verd dels garrofers.”


MONT-ROIG ÉS PER A MI COM UNA RELIGIÓ.”


“El groc és la joia de Mont-roig, les seves floretes i les petites plantes.”

“TOTA LA MEVA OBRA ÉS CONCEBUDA A .”
EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA
“LA NATURA QUE INSPIRÀ MIRÓ” (7 de juliol al 31 d’agost). Fotografies: Esther Bargalló

Quatre indrets defineixen els paisatges de Miró a Mont-roig: la platja, el seu mas i els voltants, el poble i la muntanya de la Mare de Déu de la Roca. Miró pinta el que abasta amb el coneixement profund del context.
Per Miró, el paisatge és l’acumulació del conjunt de vegetació que el defineix, i els seus elements característics. En un carta a Lola Anglada (18-9-1917), escriu: “Festa de la verema i trepitjar els raïms... Arbres, vinyes, oliveres, pins...”. Miró observa aquella vegetació fronterera dels camins i barrancs: atzavares, figueres de moro, canyars, fonolls, herbes... És el desori. També, les parades de secà amb vinyes, garrofers i olivers; i el regadiu, els horts amb canyes per on s’enfilen les tomaqueres. Aquest és el camp endreçat on hi ha el seu mas. L’atreu els animals que veu al seu mas: gossos, gallines, pollastres, conills, cabres, papallones; i els animalets que troba pels bancals: caragols, formigues... Dirà a “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979): “Els animalets petits i els ocells m’hipnotitzen. Sobretot aquests animalets gairebé invisibles, els insectes, les papallones”.

UN LLIBRE SOBRE MIRÓ I MONT-ROIG
Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911 – 1929) de Martí Rom

Un anàlisi detallat de la primera època a l’obra de Miró. Explica molts dels referents mont-rogencs (paisatges i persones) dels seus quadres en una visió radicalment original
Editorial Arola (2012). En les llibreries a partir del 14 d’abril del 2012
Amb la col·laboració del Centre Miró, l’Associació de Veïns Muntanya Roja de Mont-roig del Camp i la Diputació de Tarragona

Presentacions:
Cadaqués, Galeria Marges U, dissabte 18 d’agost a les 19,30 h.

EL PESSEBRE DEL CENTRE MIRÓ
Del 16 de desembre al 30 de novembre del 2012

Tancant els actes que el Centre Miró ha fet sobre el “Centenari Miró / Mont-roig 2011”, i aprofitant aquestes dates de Nadal, s’ha fet un pessebre amb alguns, -probablement els més significatius- dels paisatges mont-rogencs representats en els quadres de Miró. Aquest pessebre ocupa gran part de l’espai d’entrada al Centre Miró. D’esquerra a dreta hi ha les reproduccions de sis quadres: “Mont-roig, Sant Ramon” (1916), “Mont-roig: poble i església” (1919), “Hort amb ase” (1918), “La masia” (1921-1922), “La casa de la palmera” (1918) i “Platja de Mont-roig” (1916). Per més informació anar al apartat “Notícies”. Al apartat “Textos mironians” s’hi ha afegit el text “Miró i el pessebre”, que analitza aquest tema.

PUZZLE MIRONIÀ
Activitat lúdica

En el Dia dels Museus (16 de maig de 2010) es va inaugurar un puzzle gegant del tapís “El llangardaix de les plomes d’or” (1989) de Joan Miró i Josep Royo. Es una activitat adreçada a les visites escolars.

Quatre genis, un paisatge. La Ruta del Paisatge dels Genis
Pau Casals i El Vendrell, Antoni Gaudí i Reus, Joan Miró i Mont-roig del Camp, i Pablo Picasso i Horta de Sant Joan

Què té aquest paisatge que va ser font d’inspiració dels genis més universals? La natura, els camps de cultiu, la mar Mediterrània, la llum, les muntanyes, les tradicions rurals, els habitants… Descobriu-ho amb la Ruta del Paisatge dels Genis, una proposta turística singular on podreu sentir l'essència del paisatge que va ser la font d'inspiració dels artistes més universals i que, a més, us ofereix les claus per poder interpretar les seves obres. A part de la visita als equipaments i centres d’interpretació que simbolitzen la petjada dels genis al territori, reviureu en els mateixos indrets aquelles experiències que tant van marcar i inspirar el caràcter i el geni creatiu de Gaudí, Miró, Casals i Picasso, durant les seves estades a Reus, Mont-roig, el Vendrell i Horta de Sant Joan, respectivament. La Ruta del Paisatge dels Genis és una experiència adaptable al vostre gust, per viure en família, en grup, amb amics... i per sentir-se com un geni.