CATALÀ    |   CASTELLANO    |   ENGLISH    |   FRANÇAIS
roig
blau
verd
groc
negre

“QUAN VIATJO SEMPRE DUC AL MALETÍ UNA GARROFA DE MONT-ROIG.”

“El color roig és el color de l’ermita de la Roca, i el que dóna nom al poble.”

“A PARÍS VIVIA EN UNA DESORIENTACIÓ ABSOLUTA. A MONT-ROIG EM VA TORNAR LA PINTURA.”

“El blau és el cel de Mont-roig.”

MONT-ROIG M’HA DONAT LA FORÇA D’UN ARBRE.”


“El verd és el verd dels garrofers.”


MONT-ROIG ÉS PER A MI COM UNA RELIGIÓ.”


“El groc és la joia de Mont-roig, les seves floretes i les petites plantes.”

“TOTA LA MEVA OBRA ÉS CONCEBUDA A .”Barraques de pedra seca de Mont-roig
CINC BARRAQUES DE MONT-ROIG: BÉ CULTURAL D’INTERÈS NACIONAL

El dimarts 19 d’abril de 2016, en un acord de Govern de la Generalitat de Catalunya es va aprovar l’expedient obert el 21 de novembre de 2014 sobre la declaració de “Bé Cultural d’Interès Nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’interès etnològic, a cinc Barraques de pedra seca de Mont-roig. Són les primeres construccions de pedra seca de Catalunya que aconsegueixen aquesta catalogació.
L’expedient de declaració s’havia iniciat amb la publicació de la resolució CLT/2590/2014, del divendres 21 de novembre de 2014.
El treball de recerca, catalogació i difusió de les barraques de pedra seca de Mont-roig (2004 a 2016) ha estat fet pel Grup barracaire de Mont-roig (Esther Bargalló i Martí Rom), una secció del Centre Miró.

Veure “Notícia 49”. Per a mes informació: www.pedrasecamont-roig.com

Ara Mont-roig té tres BCIN: la Fortalesa i botiga del blat de Barcelona a Miramar (des del 1949), el Mas Miró (2006) i aquestes cinc barraques de pedra seca (2016).

CENTRE MIRÓ: DEU ANYS
2005 a 2014

Del març 2005 al desembre de 2014: 60.798 visitants. Una mitjana de 28 visitants al dia. Hem fet, produïdes pel propi Centre Miró, 17 exposicions.
Fulletons i guies en 6 idiomes: català, castellà, francès, anglès, alemany i rus.
Hem fet 7 “Caps de Setmana Mironians”, reproduint 228 quadres de Joan Miró i amb 57 aportacions d’artistes locals. Del març 2005 al desembre de 2014: 154 articles als mitjans de comunicació. Uns 16 articles per any.
S’han fet 15 reportatges a les televisions i documentals sobre el Centre Miró. Dels quals 4 són estrangers (Estats Units, Anglaterra, Itàlia i Polònia).
El Centre Miró està adherit, des del 13 de maig de 2006, a la “Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana”. I des del 16 de juliol de 2008 formem part del “Club de Turisme Cultural” de “l’Agència Catalana de Turisme” de la Generalitat.
També hem impulsat (gener 2009), des del Centre Miró, la Ruta de “El paisatge dels genis”: Pau Casals i El Vendrell, Antoni Gaudí i Reus, Joan Miró i Mont-roig del Camp, i Pablo Picasso i Horta de Sant Joan. Està operativa des del 2012.

““CEL - INFERN” Miró / Mont-roig”

“”CEL o INFERN” (també dit a Catalunya per “Els 4 sabaters”) és un joc tradicional de papiroflèxia, conegut arreu del món. Es plega un full en quatre cantonades que s’obren i es tanquen de dos en dos.
Al Centre Miró ara l’hem adaptat per explicar el lligam de Joan Miró amb Mont-roig. L’hem confeccionat partint de les famoses frases de Miró sobre el poble i també els colors mironians (roig, blau, verd i groc).
La idea i les fotos són de l’Esther Bargalló i el disseny de la Irene Oechsle. Estrenarem aquest joc el Dia dels Museus de 2013, el cap de setmana del 18 i 19 de maig.

.

UN LLIBRE SOBRE MIRÓ I MONT-ROIG
Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911 – 1929) de Martí Rom

Un anàlisi detallat de la primera època a l’obra de Miró. Explica molts dels referents mont-rogencs (paisatges i persones) dels seus quadres en una visió radicalment original
Editorial Arola (2012). En les llibreries a partir del 14 d’abril del 2012
Amb la col·laboració del Centre Miró, l’Associació de Veïns Muntanya Roja de Mont-roig del Camp i la Diputació de Tarragona.

PUZZLE MIRONIÀ
Activitat lúdica

En el Dia dels Museus (16 de maig de 2010) es va inaugurar un puzzle gegant del tapís “El llangardaix de les plomes d’or” (1989) de Joan Miró i Josep Royo. Es una activitat adreçada a les visites escolars.

Quatre genis, un paisatge. La Ruta del Paisatge dels Genis
Pau Casals i El Vendrell, Antoni Gaudí i Reus, Joan Miró i Mont-roig del Camp, i Pablo Picasso i Horta de Sant Joan

Què té aquest paisatge que va ser font d’inspiració dels genis més universals? La natura, els camps de cultiu, la mar Mediterrània, la llum, les muntanyes, les tradicions rurals, els habitants… Descobriu-ho amb la Ruta del Paisatge dels Genis, una proposta turística singular on podreu sentir l'essència del paisatge que va ser la font d'inspiració dels artistes més universals i que, a més, us ofereix les claus per poder interpretar les seves obres. A part de la visita als equipaments i centres d’interpretació que simbolitzen la petjada dels genis al territori, reviureu en els mateixos indrets aquelles experiències que tant van marcar i inspirar el caràcter i el geni creatiu de Gaudí, Miró, Casals i Picasso, durant les seves estades a Reus, Mont-roig, el Vendrell i Horta de Sant Joan, respectivament. La Ruta del Paisatge dels Genis és una experiència adaptable al vostre gust, per viure en família, en grup, amb amics... i per sentir-se com un geni.