CATALÀ    |   CASTELLANO
roig
blau
verd
groc
negre

“QUAN VIATJO SEMPRE DUC AL MALETÍ UNA GARROFA DE MONT-ROIG.”

“El color roig és el color de l’ermita de la Roca, i el que dóna nom al poble.”

“A PARÍS VIVIA EN UNA DESORIENTACIÓ ABSOLUTA. A MONT-ROIG EM VA TORNAR LA PINTURA.”

“El blau és el cel de Mont-roig.”

MONT-ROIG M’HA DONAT LA FORÇA D’UN ARBRE.”


“El verd és el verd dels garrofers.”


MONT-ROIG ÉS PER A MI COM UNA RELIGIÓ.”


“El groc és la joia de Mont-roig, les seves floretes i les petites plantes.”

“TOTA LA MEVA OBRA ÉS CONCEBUDA A .”Tancament de l’exposició del Centre Miró

Des del 12 de març del 2005 el Centre Miró ha estat un espai expositiu on s’explica la relació de Joan Miró amb Mont-roig. Ara, el 20 d’abril de 2018, per decisió de l’Ajuntament de Mont-roig, a petició de la Successió Miró, tanca les seves portes. Han estat catorze anys d’èxits. Abans del Centre Miró la relació del pintor amb Mont-roig era en general molt poc coneguda. Hi han passat més de 78.000 persones de moltes nacionalitats. S’han fet 19 exposicions i 7 Caps de Setmana Mironians (reproduint, amb encenalls pintats, 228 obres de Joan Miró, més 57 aportacions d’artistes locals). S’han publicat 178 textos a diaris i revistes i s’han publicat 15 reportatges televisius. Ara desitgem que la nostra tasca continuï al Mas Miró. El Centre Miró, com associació cultural sense ànim de lucre, continuarà existint com a associació cultural, fent difusió de la relació de Miró i Mont-roig: exposicions, recerca, textos... A més, aquesta entitat aixopluga el Grup Barracaire de Mont-roig que ha aconseguit catalogar 144 barraques de pedra seca del nostre terme, cinc de les quals, la Generalitat les ha declarades Bé Cultural d’Interès Nacional (úniques de tot el Principat).

Llibre sobre Miró i Mont-roig

Aquest llibre és el punt final d’un treball iniciat fa quaranta anys sobre la relació de Joan Miró i Mont-roig del Camp. Abans hi hagut els documentals “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979), “Mont-roig: tornaveu mironià” (2002) i “Safatans mironians” (2007). La creació, amb uns quants amics de Mont-roig, del Centre Miró el 2005. I el llibre “Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911-1929)” (Arola Editors, 2012). El llibre és cenyeix fonamentalment en situacions relacionades amb Mont-roig. El més rellevant són les veus dels mont-rogencs que el van conèixer, els seus masovers: els Boquera, els Calaf, els Rovira. També algun pagès del voltant del mas o el taxista que el duia a recórrer el pobles del Baix Camp i el Priorat. Publicat per Arola Editors (2018) amb la col·laboració del Centre Miró i l’Associació de Veïns Muntanya Roja de Mont-roig del Camp.

““CEL - INFERN” Miró / Mont-roig”

“”CEL o INFERN” (també dit a Catalunya per “Els 4 sabaters”) és un joc tradicional de papiroflèxia, conegut arreu del món. Es plega un full en quatre cantonades que s’obren i es tanquen de dos en dos.
Al Centre Miró ara l’hem adaptat per explicar el lligam de Joan Miró amb Mont-roig. L’hem confeccionat partint de les famoses frases de Miró sobre el poble i també els colors mironians (roig, blau, verd i groc).
La idea i les fotos són de l’Esther Bargalló i el disseny de la Irene Oechsle. Estrenarem aquest joc el Dia dels Museus de 2013, el cap de setmana del 18 i 19 de maig.

.

UN LLIBRE SOBRE MIRÓ I MONT-ROIG
Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911 – 1929) de Martí Rom

Un anàlisi detallat de la primera època a l’obra de Miró. Explica molts dels referents mont-rogencs (paisatges i persones) dels seus quadres en una visió radicalment original
Editorial Arola (2012). En les llibreries a partir del 14 d’abril del 2012
Amb la col·laboració del Centre Miró, l’Associació de Veïns Muntanya Roja de Mont-roig del Camp i la Diputació de Tarragona.

PUZZLE MIRONIÀ
Activitat lúdica

En el Dia dels Museus (16 de maig de 2010) es va inaugurar un puzzle gegant del tapís “El llangardaix de les plomes d’or” (1989) de Joan Miró i Josep Royo. Es una activitat adreçada a les visites escolars.

Quatre genis, un paisatge. La Ruta del Paisatge dels Genis
Pau Casals i El Vendrell, Antoni Gaudí i Reus, Joan Miró i Mont-roig del Camp, i Pablo Picasso i Horta de Sant Joan

Què té aquest paisatge que va ser font d’inspiració dels genis més universals? La natura, els camps de cultiu, la mar Mediterrània, la llum, les muntanyes, les tradicions rurals, els habitants… Descobriu-ho amb la Ruta del Paisatge dels Genis, una proposta turística singular on podreu sentir l'essència del paisatge que va ser la font d'inspiració dels artistes més universals i que, a més, us ofereix les claus per poder interpretar les seves obres. A part de la visita als equipaments i centres d’interpretació que simbolitzen la petjada dels genis al territori, reviureu en els mateixos indrets aquelles experiències que tant van marcar i inspirar el caràcter i el geni creatiu de Gaudí, Miró, Casals i Picasso, durant les seves estades a Reus, Mont-roig, el Vendrell i Horta de Sant Joan, respectivament. La Ruta del Paisatge dels Genis és una experiència adaptable al vostre gust, per viure en família, en grup, amb amics... i per sentir-se com un geni.